TRAGEDIJA U BEOGRADU Preminuo dečak (14) U Tiršovoj nakon operacije u privatnoj bolnici

0
2336

Četrnaestogodišnji Andrija S. iz Niša preminuo je u subotu na Univerzitetskoj dečijoj klinici u Beogradu nakon što je tamo dovezen iz privatne Opšte bolnice “Atlas”.

Andrija S. (14) je sanitetskim vozilom iz privatne klinike prevezen u subotu oko 10.20 radi ukazivanja lekarske pomoći. Preminuo je oko 10.55.

On je u beogradsku bolnicu “Atlas” primljen 6. januara radi operacije kičmenog stuba, a operaciju je izvršio doktor M. S. dva dana kasnije, preneo je RTS.

Za sada se ne zna uzrok smrti, a po nalogu zamenika tužioca Višeg javnog tužilaštvu u Beogradu telo dečaka transportovano je u Institut za sudsku medicinu radi obdukcije.

Uviđaj sprovodi Uprava kriminalističke policije.

Opšta bolnica “Atlas”: Dečak primljen zbog hirurškog lečenja, stanje procenjeno kao kritično

Opšta bolnica AtlasFOTO: VESNA LALIĆ / RAS SRBIJA
Opšta bolnica Atlas

U međuvremenu se oglasila i Opšta bolnica “Atlas” saopštenjem u kome je navedeno da je “dečak u ovu ustanovu primljen radi hirurškog lečenja urođenog deformiteta kičme koji je posledično doveo do teških poremećaja rada srca, pluća i organa digestivnog sistema”.

U saopštenju se navodi da je “pacijent prethodno operisan u više navrata, ne samo zbog ispravljanja kičme, već i zbog atrezije anusa, te nedostatka jednog plućnog krila”.

“Pre tri godine zbog osnovnog oboljenja detetu je prestao rad srca i pluća, kada je reanimiran, ali sa oštećenjem moždane funkcije. Vremenom se krivina kičme pogoršavala do 125  stepeni, što je dalje remetilo funkcije pluća i srca. Stanje deteta je procenjeno kao kritično, jer bi dalje krivljenje kičme neminovno dovelo do smrtnog ishoda”, piše u saopštenju “Atlasa”.

“Blic” je kontaktirao sa majkom dečaka, koja je potvrdila da su roditelji dali usmeno odobrenje klinici da lične zdravstvene podatke dečaka može da iznese u javnost.

“Roditelji bili svesni težine bolesti”

Kako se navodi u saopštenju “Atlasa”, “roditelji dečaka bili su u potpunosti svesni težine bolesti, kao i činjenice da po svim okolnostima planirana hirurška procedura spada u kategoriju operacija kojom se pokušava spasiti život, jer bi u suprotnom smrtni ishod bio neizbežan”.

“Zbog delikatnosti hirurškog zahvata, pripreme za operaciju su trajale prethodne dve godine. Konsultovani su spinalni hirurzi iz Španije, Švajcarske i Nemačke i zaključeno je da tehničke uslove za takvu operaciju u Srtbiji ima samo Opšta bolnica “Atlas”. Odlazak u inostranstvo nije bio moguć iz fnansijskih razloga, zbog čega je u Beograd pozvan spinalni hirurg iz Nemačke, usko specijalizovan za kompleksne dečije deformiteet”, navodi se u saopštenju bolnice i dodaje:

“Hirurški zahvat je urađen po svim savremenim tehničkim zahtevima, uz korišćenje, između ostalog i intraoperativnog monitoringa, koji se tokom operacija na kičmi jedino rutinski koristi u Opštoj bolnici Atlas. Operacija je protekla bez ikakvih problema, iako je trajala 12 sati. Postignuti su svi planirani korektivni zahvati. Pogoršanje koje je nastupilo posledica je isključivo veoma oštećenog opšteg stanja – iscrpčjene funkcije srca, pluća i bubrega, i smanjene opšte otpornosti deteta. Medicinske komplikacije, uključujući i letalne su nažalost neizbežni deo u lečenju drastičnih urođenih deformiteta kičme”.

LEAVE A REPLY